Despre tot

Fotografia mea
...scurt si la obiect. Noi povestim tot si orice. Suntem 2 amici raspanditi prin Europa, el undeva-n Balcani(Csender) iar eu undeva in Nord (DaN).Voi? Comentati, injurati, apreciati. ENJOY! Csender & DaN.

miercuri, 18 mai 2011

Lectie de omenie

      "În primele secunde credeam că se va ridica. Însă el a rămas întins la pământ şi urla. Ne spunea că nu se poate mişca şi nu poate respira. A fost îngrozitor. Ne-am simţiti atât de neajutoraţi, Mihai este foarte iubit aici" ... Sunt cuvintele lui Jan Wuytens , coleg si prieten al "Bichonului" .De cateva zile , ne indreptam privirile catre cochetul oras olandez Utrecht , gazda a echipei locale FC , echipa la care Nesu evolueaza de cativa ani buni  . Ingrozitorul accident de luni , 10 mai , suferit de internationalul roman a facut ca ai sai coechipieri , precum si alte milioane de microbisti din intreaga lume sa lase pe planul doi lupta fotbalistica pt a-si indrepta toata atentia catre lupta cu viata. Stelisti si dinamovisti deopotriva , rivali de moarte ( ce ironie..) din campionatul Olandei , toti pleaca capul in semn de respect pt drama prin care trece Mihai. Un Mihai pe care subsemnatul si-l aminteste de la meciurile Stelei , cand rival fiind, il dispretuiam pt culorile pe care le apara , dar intotdeauna admiram pentru modul in care intelege fotbalul , il joaca si , cel mai important , nu-l pacaleste . Pentru ca , inainte de a fi un fotbalist , Mihaita a fost un luptator. 
    La cateva zile dupa teribila accidentare , fotbalistul nu-si mai simte corpul de la gat in jos si respira cu ajutorul aparatelor . Viata sa este in pericol , cariera fotbalistica compromisa...  


   La o saptamana , suporterii lui Utrecht au umplut pana la refuzut stadionul la un meci fara miza cu AZ Alkmaar , fluturand fulare cu chipul lui Mihai si afisand un steag tricolor imens pe tot gazonul cu chipul acestuia . Lumea este socata , dar alaturi de el . E roman , iar pentru ei asta nu face diferenta , este privit ca unul de-al lor . Colegii se inghesuie cu lacrimi in ochi sa-l viziteze , "dusmanii" de la restul echipelor din Olanda ii transmit mesaje de incurajare dand dovada de o solidaritate cu unul care n-a fentat niciodata munca , daruindu-i-se total.  
    
    Fundas fiind , Nesu n-a marcat in cariera sa numeroase goluri , fie ca echipa ale caror culori le-a imbracat s-a numit Steaua , Utrecht sau nationala Romaniei . Acum , insa , e timpul ca Bichonul sa-si treaca numele pe lista marcatorilor , in ceea ce poate fi "golul de aur" in cel mai important meci al carierei ...cel cu viata.


   Ca fapt divers , Mihaita beneficiaza de sistemul de asigurari din Olanda , cheltuielile de spitalizare fiindu-i achitate din polita pe care echipa o face fiecarui jucator , iar clubul va suporta integral contractul sau pana la finele lui , apoi urmand a i se acorda o renta luna in valoare de circa 5000 euro.




    
      










   La celalalt capat al Europei , fotbalistic si uman , doar cateva mesaje ale suporterilor afisate in tribune si incurajari din partea prietenilor care i-au fost colegi . Atat.
       Cancerul fotbalului romanesc , Mircea Sandu si Mitica Dragomir , aflati parca de o vesinicie in fruntea lui , nu au dat o declaratie oficiala de sustinere pentru Mihai si nu si-au aratat disponibilitatea de a-l sustine financiar sau in orice fel , nu ca persoane fizice , ci ca si conducatori ale unor ligi sau federatii care au fost reprezentate mereu cu cinste de Nesu.  


       La institutia prezidentiala sau cea guvernamentala nu mi-am indreptat nicio clipa privirea , pentru ca persoanele de acolo , in frunte cu sefii lor de trib , au fost , sunt , si vor fi doar conducatorii unei maini de oameni , nicidecum ai tarii romanesti. Pentru acesti mizerabili taietori de panglici  si cuvantul " Rusine" pare minuscul. 


   Televiziunile isi incep intotdeauna jurnalele sportive de stiri cu ciobanul-sef al Stelei , continuand cu alte personaje bizare ale fotbalului romanesc , ratacind intre burdihanul lui Iancu si bomba lui Dodel, o stire despre cazul Nesu...Dar oare la noi ce mai e normal ?!


     Pana una-alta , Mihai Nesu este roman , dar olandezii  au fost cei care l-au sustinut si onorat , iar omenia  si normalitatea unor conationali se pare ca respira demult prin aparate , fiind in cel mai avansat stadiu de paralizie...


    








Prieten sau rival , om ca fiecare dintre noi . Alaturi de Mihaita Nesu ! 


   


   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce zici?